"Vroeger voor vijf man en een paardenkop, dat is nu anders"

De overwinning in het prestigieuze Cameretten Festival heeft de carrière van de Belgische komiek Pieter Verelst een grote boost gegeven. "De laatste jaren speelde ik steeds voor vijf man en een paardenkop, daar is nu verandering in gekomen. Ik ben heel blij met deze ontwikkeling", reageert Peter Verelst in "Culture club" op Canvas.

Het voorbije weekend heeft de Vlaamse acteur en caberetier Pieter Verelst het Cameretten Festival in Rotterdam gewonnen. Aan de overwinning is een tournee van meer dan veertig optredens in Nederland verbonden.

Pieter Verelst nam deel aan de wedstrijd met een voorstelling van een half uur. "Tot midden mei treed ik 44 keer op in Nederland, samen met de finalisten van de wedstrijd. Daarna ga ik mijn voorstelling uitwerken tot een avondvullende voorstelling, waarmee ik vanaf oktober op tournee wil gaan", aldus Verelst.

De voorstelling van Verelst gaat over verbeelding en fantasie. "Dat is iets heel moois dat de mens heeft. Wanneer we in de spiegel kijken, stellen we ons twintig procent mooier voor dan we in werkelijkheid zijn, blijft uit wetenschappelijk onderzoek."

"De lach in de voorstelling hoort erbij, maar is niet de prioriteit. Ik wil een verhaal vertellen waarin het publiek meegaat en waarin het publiek wordt geraakt."

In de voetsporen van Kommil Foo en Wim Helsen

Pieter Verelst hoopt dat hij net als zijn voorgangers Wim Helsen en Kommil Foo via Nederland Vlaanderen kan veroveren. "Zij zijn ook eerst doorgebroken in Nederland vooraleer ze succes hadden in Vlaanderen."

"In België wordt er meer gefocust op stand-upcomedy. In Nederland is er een cabaretcultuur. Je hebt er een circuit met zalen voor twee- tot driehonderd mensen. In België speel je ofwel in een café ofwel voor 800 man. Maar zoveel volk kan ik niet lokken", zegt Verelst.

Als grote voorbeeld vernoemt Pieter Verelst de cabaretiers uit zijn jeugd. "Ik kijk op naar Buster Keaton, Monthy Python, Freek de Jonge en Micha Wertheim. Wertheim is een meester in mensen zich ongemakkelijk laten voelen. Hij speelt graag onsympathieke types, dat moet je durven."

Pieter Verlest zal de komende maanden enkel optreden in Nederland, twee try-outs in Vlaanderen niet te na gesproken. "Maar in het najaar zal ik met de avondvullende voorstelling overal in Vlaanderen te zien zijn", besluit de cabaretier in "Culture club".