Paul Verhoeven is voorzitter van jury Filmfestival van Berlijn

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven is de voorzitter van de jury van de 67e editie van het Filmfestival van Berlijn. Het festival is een van de grote filmfestivals in Europa en vindt plaats van 9 tot en met 19 februari. Verhoeven zal samen met de jury een opvolger voor "Fuocoammare" van Gianfranco Rosi bekronen met de Gouden Beer.

De organisatoren van het Filmfestival van Berlijn hebben de Nederlandse cineast Paul Verhoeven voorgesteld als voorzitter van de jury van de komende editie.

"Met Paul Verhoeven als voorzitter halen we een juryvoorzitter in huis die ervaring heeft met filmmaken in diverse genres, zowel in Europa als in Hollywood", zegt festivaldirecteur Dieter Kosslick. Kosslick omschrijft Verhoeven als iemand die experimenteert, creatief is en moedige beslissing durft te nemen.

De 78-jarige cineast brak begin de jaren 70 door in Nederland met de schandaalfilm "Turks fruit" naar de gelijknamige roman van Jan Wolkers. Daarna volgden onder meer "Soldaat van Oranje" en "Spetters".

In de jaren 80 verhuisde Verhoeven naar de VS. In Hollywood maakte hij de kassuccessen "Robocop" en "Basic instinct". Midden de jaren 90 werd Verhoeven verguisd voor de geflopte film "Showgirls". Intussen heeft de film een cultstatus bereikt. Op dit ogenblik gooit Verhoeven hoge ogen in de Amerikaanse bioscopen met de thriller "Elle" met Isabelle Huppert en Anne Consigny.