Verhuizing van lampenfabrikant Sylvania naar buitenland onafwendbaar

Bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen zijn vrijdag de onderhandelingen van start gegaan over de door de directie aangekondigde intentie tot sluiting van de productieafdeling. De vakbonden leiden uit de eerste gesprekken af dat de verhuizing naar het buitenland onafwendbaar is.

Na de bekendmaking van de intentie tot sluiting precies een week geleden werd vrijdag de wet-Renault opgestart. De vakbonden peilden bij de directie van Feilo Sylvania Lighting Belgium vooral naar de beweegredenen van de beslissing die 170 van de 200 banen kost in de vestiging in Tienen. "De antwoorden bleven vaag", zegt Peter Huybrighs van het ACV. "De directie verwees naar de ongunstige markt voor verlichting en stelde dat er geen zicht meer is op winst."

In de ontwikkelingsafdeling zijn net de plannen afgerond voor enkele nieuwe verlichtingsproducten. Een deel van de dertig bedienden die in ondersteunende diensten aan de slag kunnen blijven, is in die afdeling actief. "Die producten maken geen kans. De directie wil naar eigen zeggen niet werken met tussentijdse oplossingen", stelt Huybrighs.

"Het bedrijf wil in de verlichtingssector blijven. Maar dan wel met een gloednieuw product." Om welk product het gaat, wilde de directie niet kwijt. Wel dat het gekoppeld wordt aan een verhuizing naar het buitenland. De precieze locatie werd niet meegedeeld. Eerder circuleerde de naam van Boedapest.