Patti Smith eert Bob Dylan op uitreiking Nobelprijzen

Singer-songwriter Patti Smith heeft op de uitreiking van de Nobelprijzen een ode gebracht aan laureaat in de categorie literatuur, Bob Dylan. De Amerikaanse zanger had laten weten dat hij zijn prijs niet zelf kwam ophalen. Smith, zelf een grote fan van Dylan, heeft de honneurs waargenomen.

In Stockholm zijn vandaag vijf van de zes Nobelprijzen uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in de Concert Hall. De laureaten in de categorieën economie, literatuur, chemie, fysica en geneeskunde werden tijdens een prijsuitreiking in de bloemetjes gezet. Ze kregen allemaal hun onderscheiding overhandigd waarna ze een dankwoord uitspraken.

Er werd uitgekeken naar de huldiging van laureaat Bob Dylan, die ruim op voorhand had laten weten dat hij "door andere verplichtingen" niet aanwezig zou zijn tijdens de ceremonie. De verrassende winnaar kwam zijn prijs niet zelf ophalen, maar vaardigde collega Patti Smith af.

Smith zong Dylans klassieker "A hard rain's a-gonna fall". Geëmotioneerd en overdonderd, want ze raakte even de tekst kwijt. "Sorry, ik ben zo zenuwachtig", stamelde ze. Na een korte verontschuldiging hernam ze haar muzikale ode. Het werd alsnog een indrukwekkende performance.

Wat nu, Dylan?

Dylan zakt wellicht volgend jaar af naar de Zweedse hoofdstad. Hij zou dan een concert spelen en een officiële dankrede uitspreken. Die verplichting valt elke Nobelprijswinnaar te beurt. Dylan bezorgde het Nobelprijscomité wel een schriftelijke dankrede, maar dat volstaat niet volgens het protocol.

Dylans geboorteplaats Hibbing worstelt met het idee om zijn bekendste zoon Bob Dylan in de bloemetjes te zetten. Voorlopig verwijzen enkel een klein straatnaambord en een bescheiden expositie in de bibliotheek naar "hun" Dylan.

Bekijk: Patti Smith wordt even overmand door de zenuwen

Meest gelezen