Wilders wil premier van Nederland worden: "Dan maak ik schoon schip"

Na de parlementsverkiezingen in Nederland wil Geert Wilders "schoon schip maken" en premier worden. Dat zegt de voorzitter van de extreemrechtse partij PVV in een interview met De Telegraaf. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de kreten "een natte scheet".

"Wilders gretiger dan ooit na vonnis" kopt De Telegraaf vandaag nadat de extreemrechtse politicus gisteren is veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie na zijn "minder Marokkanen"-uitspraken in 2014.

"Mensen hebben er massaal genoeg van", beweert hij in een interview met de krant. "Van het vonnis, van premier Mark Rutte en van valse racismebeschuldigingen als je over Marokkanen spreekt. Mensen willen weer baas worden over hun eigen land."

"Ik ga voor al die mensen knokken en als het even kan schoon schip maken in Nederland na de verkiezingen. Als premier." Die verkiezingen staan gepland in maart volgend jaar. In de peilingen doet de PVV het uitstekend.

Naar eigen zeggen is Wilders bedolven onder bemoedigende reacties van mensen die woedend zijn over het vonnis. "De steun uit het land is ongekend en overweldigend", zegt hij. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

"Ik heb geen idee wat het betekent"

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem toont zich niet onder de indruk van de uitlatingen van Wilders. "Ik heb geen idee wat het betekent", zegt hij in het radioprogramma "Kamerbreed". "Hij legt het niet uit. Het is wederom een natte scheet."

"Misschien gaat hij in zijn fractie schoon schip maken", gaat hij spottend verder. "Misschien gaat hij schoon schip maken en openheid over zijn financiering geven."