Trump: "Conclusies CIA over Russische tussenkomst zijn belachelijk"

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump gelooft niet in de conclusies van de CIA als zou Rusland tussenbeide zijn gekomen in de Amerikaanse verkiezingen om zo Trump aan de macht te helpen. In een interview met de nieuwszender Fox noemde hij die conclusies "belachelijk".

"Ik vind het ridicuul. Meer nog. Ik geloof het niet", verklaarde de miljardair op de zender Fox, die hem vroeg naar de onthullingen van The Washington Post.

"Ze weten niet of het Rusland is of China, of nog iemand anders" die de politieke organisaties heeft gehackt tijdens de verkiezingscampagne. "Het kan iedereen geweest zijn ergens in zijn bed. Ze hebben er geen enkel idee van", aldus Trump.

Voor zijn partijgenoot, Republikeins senator John McCain, is het nochtans duidelijk dat de Russen achter de hacking-operatie zitten. McCain heeft dat gezegd tegen tv-zender CBS en dringt trouwens aan op een parlementaire onderzoekscommissie over de affaire.

Geen belangenvermenging?

De volgende president van de VS ontkent ook andermaal dat zijn zakenimperium kan leiden tot een belangenconflict als hij volgende maand president wordt. "Managers zullen de bedrijven leiden samen met mijn kinderen", zegt hij.

Trump herhaalde dat hij zich als president niet met het dagelijks bestuur van zijn bedrijven zal bezighouden. Hoe hij zijn zakenbelangen en de politiek concreet van elkaar gescheiden zal houden, laat hij nog in het midden.

"Geen dictaten van China"

Het relletje met China over zijn telefoontje met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen minimaliseert Trump. Hij zegt dat dit niet gepland was en dat hij maar een of twee uur op voorhand wist dat de Taiwanese president hem zou bellen. Maar hij zegt China meteen ook de wacht aan: "Ik wil niet dat China mij dicteert wat ik al of niet moet doen."

Het telefoongesprek tussen Trump en Ing-wen was het eerste contact op hoog niveau tussen de VS en Taiwan sinds 1979, toen president Jimmy Carter de Chinese Volksrepubliek officieel erkende. De kwestie-Taiwan ligt erg gevoelig in Peking, dat het eiland beschouwt als een opstandige provincie.