"Gevangenen met een drugsprobleem hebben evenveel recht op behandeling als de mensen buiten"

De drugsvrije afdeling in de gevangenis van Hasselt is een initiatief van externe hulporganisaties die met drugsverslaafden werken. Die hebben zich geëngageerd voor een jaar, maar rekenen nu op structurele financiering. De gevangenisdirectie hoopt het met hen, want iedereen vaart er goed bij.

“Het zou jammer zijn als we met dit project niet kunnen doorgaan,” zegt Anja Schillebeeks van Katarsis. De vereniging heeft een grote expertise uitgebouwd in de hulpverlening voor drugsverslaafden en stond mee aan de wieg van het DVA-project in de gevangenis van Hasselt. Ook het CAD-Limburg is een drijvende kracht en deelt de positieve conclusies die nu na een jaar worden gemaakt. Zowel de gedetineerden zelf als de cipiers leven in een aangenamer klimaat.

Maar beide organisaties namen de werking bovenop hun normale takenpakket en hopen nu op een structurele financiering. De vraag is gesteld aan de kabinetten van Justitie en Volksgezondheid op federaal niveau (bij ministers Geens en De Block) en op Vlaams niveau bij Welzijn (van minister Vandeurzen). Er is nog geen zekerheid over de toekomst, maar ook de gevangenisdirectie hoopt op een vervolg omdat het helpt in de strijd tegen drugs.