"Nederland derde grootste belastingparadijs ter wereld"

Nederland neemt de derde plaats in op de lijst van de vijftien grootste belastingparadijzen, na Bermuda en de Kaaimaneilanden. Dat zegt een rapport van ngo Oxfam Novib. België is de "opvallende afwezige".
ImageGlobe

Uit het rapport blijkt dat de landen op de lijst geen of lage tarieven voor vennootschapsbelasting hebben, onproductieve fiscale prikkels geven aan bedrijven en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Hierdoor kunnen de landen volgens Oxfam miljarden aan belastinginkomsten mislopen door grootschalige ontduiking. "Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en een geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven‘’. Andere Europese landen op de lijst zijn Zwitserland (4), Ierland (6) en Luxemburg (7).

Volgens belastingsexperte Esmé Berkhout die meewerkte aan het rapport, is één van de oorzaken dat Nederland zo hoog prijkt, de misplaatste winst van Amerikaanse multinationals die niet in verhouding staat tot hun aanwezigheid in het land. Oxfam Novib wil dat regeringen belastingontwijking beter aanpakken en dat bedrijven transparanter moeten werken.

België is "opmerkelijke afwezige"

In het rapport staat België aangeduid als een "opmerkelijke afwezige". Volgens Berkhout komt dat door de berekeningen in het onderzoek. "Bij een eerste quickscan van landen die leningen verschuiven tussen dochterondernemingen, kwam België wel in de top twintig terecht", legt ze uit.

Maar België zou zowel een winnaar als een slachtoffer zijn in de rentestromen. "We vermoeden dat België een grote speler is in de intra-groep-leningen met de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, maar dat er ook veel rentestromen uitgaan naar Luxemburg", verklaart de belastingsexperte. "Om dat te berekenen, hebben we intra-bedrijfsdata nodig." Oxfam Novib had enkel data ter beschikking over de balans tussen de inkomende en uitgaande rentestromen. Berkhout geeft nog mee dat België wel in andere gelijkaardige onderzoeken hoog prijkt.

Top vijftien belastingparadijzen

1. Bermuda

2. Kaaimaneilanden

3. Nederland

4. Zwitserland

5. Singapore

6. Ierland

7. Luxemburg

8. Curaçao

9. Hong Kong

10.Cyprus

11.Bahama's

12. Jersey

13. Barbados

14. Mauritius

15. De Britse Maagdeneilanden