Advocate Syrisch gezin reageert formeel: "Libanon is geen optie"

"Libanon is geen alternatief". Dat zegt Mieke Van den Broeck, advocate van het Syrische gezin dat van staatssecretaris Theo Francken geen humanitair visum krijgt. "Tot er een serieus tegenvoorstel komt, zullen wij gewoon doen wat de rechtbanken ons hebben toegekend, namelijk een deurwaarder sturen."

"Het voorstel dat ons gedaan is, is eigenlijk geen echt voorstel. Men heeft ons meegedeeld dat ze een visum kunnen aanvragen in Libanon. Uiteraard kunnen ze een visum aanvragen in elk ander land. Een visum is hoe je het land binnengeraakt, de vraag is hoe ze daar gaan overleven", reageert de advocate van het Syrische gezin. 

Daarbij wijst ze op "onmenselijke omstandigheden" voor Syrische vluchtelingen in Libanon. Omdat er in Libanon een enorm groot aantal vluchtelingen aankomt, is de opvang in de regio niet langer houdbaar volgens de advocate.

"Francken weet dat, dus ik sta verbaasd dat hij dit durft te zeggen", verduidelijkt ze. De Libanese overheid is zeer discriminerend tegenover vluchtelingen. Ze krijgen geen papieren, ze hebben geen recht op onder meer medische ondersteuning. Door de massale toestroom aan vluchtelingen zijn ze daar trouwens gestopt met de opvang. Mijn cliënten zouden er geen verblijfsstatuut krijgen en komen er dus op straat terecht. Bovendien krijgen Syrische vluchtelingen in Libanon af te rekenen met serieuze discriminatie", verduidelijkt Van den Broeck.

Morgen toch deurwaarder?

"Tot er een serieus tegenvoorstel komt, zullen wij gewoon doen wat de rechtbanken ons hebben toegekend. Als er geen visum wordt toegekend, zullen wij een deurwaarder sturen die de dwangsom zal afdwingen. Dat is ons enige drukkingsmiddel."

Onder een serieus voorstel verstaat Van den Broeck "elk voorstel dat onze cliënten richting België krijgt". Voor haar is het probleem afschuiven op een ander land totaal onaanvaardbaar. De advocate heeft ook al contact gehad met haar cliënten, die het eveneens een "onaanvaardbaar" voorstel vinden. "Ze hadden geld, maar dat is op. Ze zullen niet overleven in Libanon", verduidelijkt Van den Broeck nog.