Antwerpse rand kopieert "war on drugs" van De Wever

Politiezone Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem) gaat de strijd tegen drugs opvoeren. Dat meldt ATV en wordt bevestigd aan onze redactie. De aanpak van drugshandel en -gebruik in de gemeenten wordt een grotere prioriteit voor Minos. Door de "war on drugs" in Antwerpen zou het probleem zich verplaatsen naar de randgemeenten, zo klinkt het.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de strijd tegen drugs in zijn stad een van zijn absolute prioriteiten is. De gemeenten rond "t Stad" zien sinds de felle repressie stilaan een toename van drugsactiviteiten op hun grondgebied.

Het probleem verplaatst zich simpelweg binnen dezelfde regio. Via de lokale BuurtInformatieNetwerken (BIN's) in de Antwerpse randgemeenten komen onder meer meldingen binnen van kleine cannabisplantages of drugstransacties langs de steenwegen door de Minos-gemeenten.

In het verleden was de strijd tegen drugs in het zonaal veiligheidsplan van politiezone Minos geen prioriteit. Dat verandert nu: de drugsproblematiek wordt een speerpunt. Het is de bedoeling om een concreter zicht te krijgen op de problematiek in de vijf gemeenten én drugs sterker aan te pakken, naar het voorbeeld van het beleid van De Wever. In Mortsel, Wijnegem en Wommelgem zijn N-VA-burgemeesters aan de macht, in Boechout en Borsbeek wordt de burgemeester geleverd door een lokale partij die er samen bestuurt met de N-VA.

Hoeveel mensen en middelen Minos vrijmaakt voor de "war on drugs", wordt beslist op de politieraad van volgende week. Daar wordt ook de concrete aanpak bepaald.