China: "Op diplomatiek vlak is Donald Trump zo onwetend als een kind"

China heeft zijn bezorgdheid geuit over Trumps uitspraken over het Eén-Chinabeleid. Het land dringt er bij Amerika op aan dat Trump en zijn regering de gevoeligheid van de Taiwan-kwestie naar waarde schat.

Verkozen president Donald Trump had ermee gedreigd om het Eén-Chinabeleid niet langer te erkennen als het land geen toegevingen doet op het vlak van handel. Sinds 1979 heeft de Verenigde Staten officieel alleen relaties met China en niet met Taiwan. 

"Het principe van "één China" is de politieke basis voor de relaties tussen China en de Verenigde Staten. Als aan die basis geraakt wordt, dan is er geen sprake van een gezonde ontwikkeling in die relatie," verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Geng Shuang tijdens een persconferentie in een reactie op Trumps uitspraken.

Chinese krant schuwt harde taal niet

De Global Times, een staatsgecontroleerde Chinese krant, suggereerde in een artikel vanmorgen dat Trump een aantal boeken zou moeten lezen over de band tussen de Verenigde Staten en China. De krant schuwde daarbij de harde taal niet: "De Eén-Chinapolitiek kan niet onderhandeld worden." Daarbij wordt er gesuggereerd dat China Taiwan desnoods met geweld zou terugnemen.

Daarnaast benadrukte de krant Trumps onervarenheid in de diplomatie. "Veel mensen zijn misschien verbaasd door de nieuwe leider van de Verenigde Staten, die een doorgewinterde zakenman is. Maar in het diplomatieke veld, is hij zo onwetend als een kind."

Niet enkel woorden

Nadat het telefoontje tussen Donald Trump en de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen eerder deze maand al heel wat stof deed opwaaien, vertoonde China al spierballengerol. 

Het land stuurde namelijk een vliegtuig dat kernwapens kan afgooien over de Zuid-Chinese Zee, niet ver van Taiwan, zo meldde Fox News. De krachtmeting zou een boodschap zijn naar verkozen president Trump en zijn regering.