Dylan weer een stapje dichter bij prijzengeld Nobelprijs

De Amerikaanse muzieklegende Bob Dylan zal dan toch enkele concerten geven in Zweden. Zijn website meldt dat hij op 1 en 2 april Stockholm en op 9 april Lund aandoet. Volgens het reglement moet een Nobelprijswinnaar binnen de zes maanden na de uitreiking van de onderscheiding een speech geven. Dylan zelf was tot nog toe erg karig met zijn commentaar. De Zweedse Akademie die de prijzen uitreikt, heeft er een goed oog op dat het nu wel in orde komt.

Bob Dylan veroorzaakte nogal wat ophef in Zweden doordat hij in eerste instantie niet reageerde op het nieuws. Hij negeerde de telefoontjes van het Nobelprijscomité en liet pas na enkele weken weten dat hij "dankbaar" was met de erkenning. Nogal wat Zweden voelden zich geschoffeerd door zijn lauwe reactie. Een lid van de Akademie noemde hem ronduit "arrogant" en "onbeleefd".

Dylan daagde afgelopen zaterdag ook zelf niet op tijdens de uitreikingsceremonie van de Nobelprijzen in Stockholm. In de plaats daarvan stuurde hij zijn goede vriendin Patti Smith die zijn song "A hard rain's a-gonna fall" kwam vertolken. Dylan stuurde wel een woord van dank en zei dat het voelde alsof hij "op de maan stond".

"Het spijt me dat ik er zelf niet kan bij zijn, maar geloof mij, in mijn gedachten ben ik zeker bij jullie en ben ik vereerd om zo'n prestigieuze prijs te krijgen", klonk het in de brief die de Amerikaanse ambassadeur in Zweden in zijn naam tijdens het banket voorlas.

"Er zal wel iets geregeld kunnen worden"

Dylan is overigens niet de eerste winnaar die niet zelf zijn prijs in ontvangst kwam nemen. Toen de Britse schrijfster Doris Lessing de prijs in 2007 in de wacht sleepte, liet ze haar lezing voorlezen door haar Zweedse uitgever.

Nu blijkt dat Dylan wel degelijk in april van volgend jaar in Zweden komt optreden, komt alles alsnog in orde, geloven ze in Stockholm. Sara Danius, de secretaris van de Zweedse Akademie zei vandaag in een reactie dat - hoewel de details nog moeten worden besproken - ze zeker is dat er wel wat zou kunnen worden geregeld.

Om de medaille, het diploma en het prijzengeld van acht miljoen Zweedse kronen (omgerekend ruim 820.000 euro) te kunnen ontvangen, moet de Nobelprijswinnaar binnen de zes maanden een lezing geven. Eerder had Danius bij wijze van gebaar al laten verstaan dat dit niet noodzakelijk in de vorm van een lezing of zelfs in Stockholm zelf hoefde te gebeuren.

Vandaag raakte trouwens ook bekend dat Dylan in april ook ons land zal aandoen. Het concert in de Antwerpse Lotto Arena op 24 april wordt meteen het eerste na zijn Zweedse concerten.