Guterres legt de eed af als secretaris-generaal van de VN

In New York heeft de Portugees Antonio Guterres de eed afgelegd als nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij volgt de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op die de voorbije tien jaar aan het hoofd stond van de VN. In zijn aanvaardingsrede zei Guterres dat de VN zich moet voorbereiden op verandering. Hij wil hervormingen in drie domeinen: vredeshandhaving, duurzaam ontwikkelingsbeleid en bestuur.

De socialist Guterres heeft een jarenlange ervaring in de Portugese politiek. Van 1995 tot 2002 was hij premier. Nadien verdiende hij zijn strepen bij de Verenigde Naties. Van 2005 tot 2015 stond hij aan het hoofd van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen.

De 67-jarige nieuwe secretaris-generaal staat bekend om zijn grote dossierkennis, zijn uitgebreide talenkennis en een groot retorisch talent. Naar het schijnt heeft hij ook een een groot gevoel voor humor. Op 1 januari neemt hij het roer over van Ban Ki-moon.

Het wordt zijn taak mee te zoeken naar een oplossing voor de oorlog in Syrië, waar de grootmachten tegenover elkaar staan. Hij zal zijn ervaring inzake vluchtelingen ook goed kunnen gebruiken bij de vluchtelingencrisis in Europa.

Guterres wordt de negende secretaris-generaal van de VN en de vierde Europeaan in die functie sinds de oprichting in 1945. Een secretaris-generaal heeft een grote invloed en moreel gezag, maar is toch vooral afhankelijk van de grootmachten en dan vooral van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China.