Italiaanse premier Gentiloni stelt nieuwe regering voor

In Italië heeft premier Paolo Gentiloni zijn regering voorgesteld. Gentiloni heeft weinig veranderingen aangebracht aan het kabinet van zijn voorganger Matteo Renzi, die opstapte nadat hij een nederlaag had geleden in een referendum over institutionele hervormingen.

De grootste verandering die Gentiloni voorstelt is de transfer van minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano naar Buitenlandse Zaken. De plaats van Alfano wordt ingenomen door de sociaaldemocraat Marco Minniti. De stemmingen in de Senaat en de Kamer moeten binnen de 48 uur volgen.

"Ik heb mijn best gedaan om de nieuwe regering in de kortste tijd te vormen", zei Gentiloni, die gisteren door president Sergio Mattarella tot premier werd benoemd. Hij beloofde alle krachten op de lopende problemen te bundelen. Daarbij verwees hij ook naar de moeilijke politieke situatie in het land na het referendum over de grondwetswijziging en de regeringscrisis.

In de komende maanden verplicht hij zich ertoe om op Europees vlak voor een gezamenlijke migratiepolitiek en een economisch beleid te zullen strijden, die op groei is gericht, zei Gentiloni. Indien het parlement hem zoals verwacht het vertrouwen geeft, zal hij donderdag al namens Italië de top van EU-staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijwonen.

Zoals verwacht blijft Pier Carlo Padoan minister van Financiën. De econoom wordt in de financiële- en bankencrisis als onmisbaar op die post beschouwd, niet het minst omdat de situatie in de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena de afgelopen dagen steeds maar erger is geworden. Mogelijk moet de bank gered worden door de staat.