Jarenlange celstraf en levenslang rijverbod voor doodrijder Merel

De politierechtbank veroordeelt de doodrijder van Merel De Prins tot 5 jaar cel, waarvan 10 maanden met uitstel, en 6.600 euro boete. Hij krijgt ook een levenslang rijverbod. Het meisje werd in oktober vorig jaar aangereden in Vilvoorde, waarna de dader vluchtmisdrijf pleegde. Hij bleek enkel een theoretisch rijbewijs te hebben.

De politierechtbank heeft de 21-jarige jongeman uit Schaarbeek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 10 maanden met uitstel, een boete van 6.600 euro en een levenslang rijverbod. Op 28 oktober vorig jaar werd de twaalfjarige Merel op weg naar huis aangereden op het fietspad op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. Het meisje raakte levensgevaarlijk gewond en overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De bestuurder pleegde na de feiten vluchtmisdrijf. Pas na zes dagen gaf hij zich aan bij de politie. Hij bleek zich te hebben schuilgehouden in Hongarije. Ook de wagen waarmee hij het meisje had aangereden, had hij per vrachtwagen naar Hongarije laten overbrengen.

Rechter eist zwaardere straf dan parket

Aan het begin van het proces had het parket 3 jaar cel geëist en een rijverbod van 17,5 jaar. De rechter legde de dader een zwaardere straf op. "Dat gebeurt wel meer, wanneer er tijdens het proces bijvoorbeeld nieuwe elementen naar voor komen die het openbaar ministerie nog niet wist bij de strafvordering", licht politierechter Kathleen Stinckens toe. In het vonnis wordt onder meer gewezen op de totale onverschilligheid van de dader. De maximumstraf die kon uitgesproken worden was 8 jaar en 6 maanden.

Dader zonder rijbewijs

De man had op het ogenblik van de feiten enkel een voorlopig rijbewijs, dat al vervallen was. Hij had daarnaast al zeven keer een rijverbod gekregen voor rijden zonder rijbewijs, zonder verzekering of andere documenten zoals het keurings- en inschrijvingsbewijs. Bovendien reed de dader volgens de verkeersdeskundige 85 km/u, binnen de bebouwde kom en maakte hij een fout ontwijkingsmanoeuvre.