Keulen vertienvoudigt politiemacht tijdens eindejaarsperiode

De Duitse stad Keulen brengt in de eindejaarsperiode een indrukwekkende politiemacht op de been, om overlast zo veel mogelijk in te dijken. Het stadsbestuur heeft beslist om 1.500 agenten in te zetten tijdens Oudejaarsavond. Vorig jaar werden in de nacht van oud op nieuw talloze vrouwen aangerand op straat.
AFP or licensors
Archieffoto

Tijdens de oudejaarsnacht zullen in het centrum van Keulen 1.500 agenten patrouilleren, tegenover "amper" 140 vorig jaar. Daarnaast zetten privébewakingsbedrijven ook zeker 600 mensen in.

De stad wil een herhaling van de grootschalige golf aan incidenten vorig jaar absoluut vermijden. In totaal kregen de ordediensten 1.200 klachten binnen over oudejaarsnacht vorig jaar, waarvan 500 gevallen van seksuele agressie.

Extra camera's, geen vuurwerk

"Het voorbije jaar zijn onze ordediensten er niet voor onze mensen geweest waar en wanneer ze hen nodig hadden. Dat mag niet opnieuw gebeuren", aldus politiechef Jürgen Mathies op een persconferentie. De vergroting van de politiemacht maakt deel uit van een breder pakket veiligheidsmaatregelen. Er komt ook meer camerabewaking in de stad. Naast honderden extra vaste camera's zullen ook politiepatrouilles worden uitgerust met cameramateriaal.

De politie focust zich dit jaar op de wijk waar het vorig jaar misliep: tussen de kathedraal en het station van Keulen. Daar wordt een veiligheidszone ingesteld. Wie er het nieuwe jaar feestelijk wil inzetten, zal streng worden gecontroleerd. Vuurwerk wordt ten strengste verboden, zo laat burgemeester Henriette Reker nu al weten. De stad plant wel een laserprojectie op de bekende kathedraal, om 2017 feestelijk te verwelkomen.