Klacht tegen website die cipiers te kijk zette

Een anonieme blog waarop de vuile was van cipiers in Leuven Centraal buiten gehangen wordt, veroorzaakt ophef. De gevangenisdirectie werd gisteren op de hoogte gebracht van de blog en diende meteen een klacht in wegens laster en eerroof. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard. De website is intussen weer verdwenen.
Nicolas Maeterlinck

De anonieme blog bracht volgens Het Nieuwsblad tientallen verhalen van cipiers uit de Leuvense gevangenis. "De maatschappij moet ­weten wat er echt ­gebeurt achter de muren", klonk het. Op de site werden de personeelsleden te kijk gezet en beschuldigd van onder meer diefstal, machtsmisbruik en domheid. De auteur zette ook namen en gsm-nummers van cipiers op zijn blog.

Het gevangeniswezen zegt "verbolgen en geschokt" te zijn. "Het is ongehoord dat een website zomaar leugens en valse beschuldigingen kan uiten. Het plaatsen van foto's en telefoonnummers wordt als een ernstige inbreuk op de privacy beschouwd", aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

Wie achter de site zit, is onduidelijk. Het is de vraag of de identiteit wel achterhaald kan worden. De blogger heeft zich namelijk heel goed verstopt, door via het Tor-netwerk te publiceren. Dat netwerk maakt zijn ip-adres, het unieke identificatienummer van een computer, heel moeilijk opspoorbaar.

Vermoedens

De vakbonden van het gevangeniswezen reageren ook verbolgen. Filip Dudal, secretaris bij ACV openbare diensten, spreekt van een "lastercampagne". "Dit is meer dan erover. We gaan er alles aan doen om te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is."

Volgens Dudal gaat het om een "lastercampagne", en worden er zaken beschreven "die gewoon onmogelijk zijn". Zo wordt een cipier ervan beticht een deel van het geld dat de gedetineerden hadden ingezameld voor een cadeaubon, in eigen zakken te hebben gestoken. "Dat kan gewoon niet, gedetineerden hebben helemaal geen geld op zak", klinkt het.

Volgens Dudal zijn er wel vermoedens over wie achter de website zit. Meer wil de vakbondssecretaris daar voorlopig echter niet over kwijt. Ook Gino Hoppe, algemeen secretaris overheidsdiensten bij ACOD, wacht het onderzoek liever af, maar laat wel weten de website "schandalig" te vinden.