Londen verbiedt neonazi-groep op grond van terrorismewetgeving

De Britse neonazi-beweging National Action is de eerste extreemrechtse organisatie die Londen verbiedt op grond van de terreurbestrijdingswetgeving. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.
Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd

National Action mag vanaf vrijdag niet meer bestaan op grond van de Terrorism Act 2000, bevestigde een woordvoerder van het Home Office aan het Franse persbureu AFP. Het wordt de eerste maatregel van dit genre. Het houdt in dat lidmaatschap van de organisatie of oproepen om haar te steunen, misdaden zijn.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is National Action "een racistische, antisemitische en homofobe organisatie. Zij wakkert haat aan, verheerlijkt geweld en promoot een verachtelijke ideologie. De organisatie heeft absoluut geen plaats in het Verenigd Koninkrijk".

Op de internetsite van de groep zijn leden te zien die de Hitlergroet brengen. Zij zegt een "Miss Hitler 2016"-wedstrijd te hebben georganiseerd en verheerlijkt de "blanke macht".

In een tweet loofde National Action ook het "offer" van de man die op 16 juni Labourparlementslid Jo Cox heeft vermoord.