Meer dan honderd Koerdische politici gearresteerd in Turkije

In heel Turkije zijn meer dan honderd mensen gearresteerd bij politieraids tegen leden van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de Koerdische terreurorganisatie PKK. Dat schrijft het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De politieraids zijn een reactie op de dubbele aanslagen bij het stadion van voetbalclub Besiktas in Istanbul van afgelopen weekend. Het dodental is intussen opgelopen tot 44. De radicale Koerdische beweging TAK, een afsplitsing van de PKK, eiste de aanslagen op.

In totaal pakte de politie vanochtend zo'n 188 verdachte HDP-functionarissen op bij raids in Ankara, Istanboel, Adana, Manisa en Mersin. De politici worden er van verdacht lid te zijn van de PKK of te hebben geholpen bij de verspreiding van propaganda voor de Koerdische beweging. Onder de gearresteerden bevinden zich ook enkele regionale leiders van de partij.

Geviseerd

Het is niet de eerste keer dat het Turkse regime leden van de HDP arresteert. Al sinds de mislukte coup van 15 juli wordt de partij geviseerd. De autoriteiten beschuldigen de oppositiepartij er bovendien al langer van een verlengstuk te zijn van de PKK.