Mooiste sterrenregen van het jaar trekt vanaf vannacht over

Vanaf vannacht trekt de meteorenzwerm Geminiden weer over. Liefhebbers van vallende sterren richten hun blik de komende nachten best op de hemel, al strooien de volle maan en flink wat bewolking waarschijnlijk roet in het eten, vertelt weerman Frank Deboosere.
Archieffoto van vallende sterren

De meteorenzwerm Geminiden is elk jaar rond half december opnieuw te zien vanop aarde, net zoals de Perseïden in augustus. Het hoogtepunt van het fenomeen zou in de nacht van dinsdag op woensdag moeten plaatsvinden, al is het goed mogelijk dat een supermaan het zien van vallende sterren aanzienlijk bemoeilijkt.

"In december gedraagt de maan zich tegenover de aarde zoals de zon in de maand juni: ze staat lang en hoog aan de hemel te blinken. Je kan de komende nachten letterlijk de krant lezen bij het maanlicht", legt weerman Frank Deboosere uit. "Niet bepaald bevorderlijk om naar de sterrenhemel te kijken."

Hoeveel vallende sterren kan je zien?

"Je hoort aantallen tot 140 vallende sterren per uur. Maar vergis je niet: op het hoogtepunt van de Geminiden zullen er maximum 60 per uur te zien zijn, in ideale weersomstandigheden weliswaar, als het perfect donker is, op een bergtop, ver weg van alle lichtvervuiling. Als je in onze verstedelijkte regio 5 vallende sterren per uur kan spotten, dan mag je héél tevreden zijn", verklaart Deboosere.

Nog een domper: het wordt de komende nachten zwaarbewolkt. "In de nacht van woensdag op donderdag of zelfs donderdag op vrijdag maak je iets meer kans om iets te zien. Al kleed je je best wel warm aan, want het wordt zeer koud onder de heldere hemel."

Waarom zie je de meeste vallende sterren na middernacht?

Wie toch wil proberen om de Geminiden te zien, doet dat best na middernacht, volgens Deboosere. "Vergelijk het met het moment dat je met je wagen door een wolk of mistbank rijdt. Je voorruit zie je op dat moment meer bedruppelen dan je achterruit, omdat de vochtdeeltjes daar passeren. Als we 's nachts naar de hemel kijken, dan zien we enkel de sterren die onze aarde "inhalen", aan de achterkant. In de vroege ochtend zien we echter alle sterren die aan de voorkant van de aarde passeren. Het zijn de tegenliggers die we zien door onze voorruit, als het het ware."

Wat zijn de Geminiden?

De Geminiden worden veroorzaakt door stofdeeltjes van een uitgedoofde komeet. De aarde beweegt zich de komende dagen dwars door deze wolk stofdeeltjes. Die belanden in de dampkring van de aarde, waar ze worden afgeremd, opwarmen en verdampen. De lucht rond het stof wordt verhit en gaat gloeien. Hierdoor is er een lichtspoor te zien, dat "een vallende ster" wordt genoemd.

(bron: Scientias.nl)