NSZ: "Zelfstandigen krijgen te weinig steun van het beleid"

Zelfstandigen krijgen te weinig steun van beleidsmakers. Dat zegt ondernemersorganisatie NSZ, als reactie op een nieuwe bevraging van het SERV waaruit blijkt dat de helft van de Vlaamse zelfstandigen zijn job eigenlijk niet werkbaar vindt.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is niet verwonderd over de cijfers. Ze benadrukken dat het zelfstandigenstatuut fysiek én mentaal niet te onderschatten is. "In tegenstelling tot de meeste werknemers nemen zelfstandigen hun werk mee naar huis. Zij trekken de deur van hun zaak 's avonds dus niet zomaar dicht, maar zijn er 24 uur op 24 mee bezig", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. "Bovendien kloppen zelfstandigen gemakkelijk lange werkdagen, wat hun privéleven niet ten goede komt."

Het NSZ betreurt ook dat zelfstandigen te weinig worden gesteund door het beleid. "Het gebrek aan eerlijke fiscaliteit weegt, net zoals de nog hoge loonlasten in dit land. Personeel is duur, waardoor een zaakvoerder snel geneigd is om zelf meer taken op zich te nemen. Het personeelsbeleid wordt bovendien steeds complexer en de hoeveelheid administratie die bij een eigen zaak komt kijken, is ook niet te onderschatten", aldus Mattheeuws. Het NSZ pleit daarom voor een fiscaal systeem waarbij multinationals evenveel belast worden als kleine ondernemers.