Onbekende pentekening van Leonardo Da Vinci ontdekt

De droom van elk veilinghuis: een verloren gewaand werk van een meester terugvinden. Voor Thaddée Prate van het Parijse veilinghuis Tajan werd die droom werkelijkheid: hij kreeg een onbekend werk van Leonardo Da Vinci in handen. Een pentekening die de martelaar Sint Sebastiaan toont, vastgebonden aan een boom. Geschatte waarde: 15 miljoen euro. The New York Times pakte uit met de vondst

Prate zag de tekening voor het eerst in maart, toen een gepensioneerde dokter veertien tekeningen kwam tonen, die zijn vader verzameld had. "Ik had het gevoel dat het een interessante tekening uit de zestiende eeuw was, die meer onderzoek vereiste."

Een echte Da Vinci

Prate vroeg een tweede opinie aan kunsthandelaar en kenner oude tekeningen Patrick de Bayser. Die laatste merkte op dat de tekening gemaakt was door een linkshandige artiest (Da Vinci is linkshandig). Aan de achterkant werden enkele schetsen en notities ontdekt. Een derde opinie werd gevraagd aan Carmen C. Bambach, een Da Vinci-kenner, wier mond naar eigen zeggen openviel van verbazing toen ze de tekening zag. Ze zag gelijkenissen tussen het onbekende werk en een tekening die in Hamburg hangt en stelde dat het "onbetwistbaar" om een Da Vinci gaat.

Bambach schat dat Da Vinci de tekening schetste tussen 1482 en 1485. Waarschijnlijk gaat het om een studieschets voor een verloren schilderij van Sint Sebastiaan. 

Volgens haar is het de eerste ontdekking van een pentekening van Da Vinci sinds 2000, toen een schets van Hercules aangeboden werd door het veilinghuis Sotheby's. Die tekening ging onder de hamer voor zo'n 576.000 euro. Een ander vermeend werk van Da Vinci uit 2008, "La Bella Principessa", doet Bambach af als onecht. "Het lijkt niet op een Leonardo."

15 miljoen euro

De geschatte waarde van het werk bedraagt 15 miljoen euro. Toen Thaddée Prate in september zijn klant ging inlichten over het goede nieuws, reageerde die erg kalm. "Ik ben heel blij, maar ik heb andere interesses in het leven dan geld."

Frankrijk kan het werk als "nationale schat" laten verklaren om de export van het werk te stoppen. De overheid krijgt zo dertig maanden de tijd om een eerlijke marktprijs te bieden voor het werk. Curatoren van het Louvre hebben de tekening in oktober bestudeerd, maar hebben nog geen commentaar gegeven.