Premie stopt terugval geboortes Brabants trekpaard

Sinds de provincie Vlaams-Brabant in 2011 een veulenpremie van 200 euro invoerde voor fokkers van het Brabants trekpaard, is deze reeds 430 keer uitgekeerd. De premie is een van de vele initiatieven die de provincie onderneemt om het Brabants trekpaard te vrijwaren voor de toekomst.

"De veulenpremie werpt zijn vruchten af. Mede door deze premie stagneerde de terugval van het aantal geboortes in onze provincie en dit in tegenstelling tot de meeste andere provincies", zegt gedeputeerde voor Toerisme en Landbouw en Platteland Monique Swinnen.

Nog belangrijker vindt Swinnen dat de fokkers de hengstveulens meer en meer opfokken in plaats van ze direct te verkopen voor de slacht. "Hierdoor groeit de bloedspreiding, wat nodig is om inteelt te vermijden en op lange termijn het behoud van het trekpaard te garanderen."

Vlaams Brabant neemt ook verschillende initiatieven om het Brabants trekpaard toeristisch te promoten, bijvoorbeeld met de jaarlijkse Dag van het Brabants Trekpaard in Vollezelle (Galmaarden). In juni 2017 organiseert Toerisme Vlaams-Brabant in Londerzeel de eerste 'Open Stoeterijendag'. De provincie financiert ook een onderzoeksproject door het Centrum voor Agrarische Geschiedenis dat moet resulteren in een erfgoedzorgplan en een erkenningsdossier voor de opname van het Brabants trekpaard in de Vlaamse Inventaris Cultureel Erfgoed.