Premier Michel stelt voor dat Syrisch gezin humanitair visum aanvraagt voor Libanon

Premier Charles Michel stelt voor dat het Syrische gezin uit Aleppo dat naar België wil komen een humanitair visum aanvraagt voor Libanon.

Premier Michel doet het Syrische gezin dat al dagen de Belgische politieke wereld beroert, een opmerkelijk tegenvoorstel. De afgelopen dagen had de Belgische regering contact met de Libanese regering. Libanon vangt momenteel al een groot aantal Syrische vluchtelingen op. Michel stelt voor dat het gezin een visum aanvraagt voor Libanon, waar de vader van het gezin initieel de visumaanvraag deed.

Het kabinet van Francken zegt dat Libanon in het verleden al gelijkaardige gevallen heeft opgenomen. Men is voorstander van deze oplossing, omdat het voorstel aan het gezin veilige opvang in de regio zou bieden. Het gezin zou zich momenteel nog altijd in de Syrische stad Aleppo bevinden en moet dus opnieuw in de Libanese hoofdstad Beiroet een aanvraag doen.

Het gezin met twee kinderen zoekt mogelijkheden om de stad Aleppo te ontvluchten. Een bevriende Belgische familie wil hen op eigen kosten naar hier halen en opvangen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert de familie een visum te verstrekken om naar België te komen.