Qatar verbetert arbeidsvoorwaarden buitenlandse werkkrachten

Na eindeloze gevallen van kritiek heeft Qatar beslist de werkvoorwaarden voor buitenlandse werknemers te verbeteren. De regering maakt een einde aan het het omstreden systeem van "kafala" of peterschap voor buitenlandse werkkrachten. Het gaat om een van de grootste hervormingen van het arbeidsrecht in het emiraat, in aanloop naar de organisatie van het WK Voetbal in 2022.

Minister van Werk Issa bin Saad al-Jafali kondigde aan dat de kafala vanaf morgen wordt afgeschaft. Dit systeem, waarbij elke buitenlandse werkkracht een beroep moest doen op een lokale sponsor, werd beschouwd als een vorm van moderne slavernij.

De arbeiders moeten immers goedkeuring krijgen van hun sponsor als ze van werk willen veranderen of het land willen verlaten. Volgens mensenrechtenorganisaties maakt de kafala de buitenlanders extra kwetsbaar voor misbruiken.

Vanaf morgen volstaat een gewoon arbeidscontract om in Qatar aan het werk te kunnen worden gesteld. In het land werken 2,1 miljoen buitenlanders. Vaak gaat het om Aziaten die in miserabele omstandigheden aan het werk zijn in bijvoorbeeld de bouwsector.