Roemeense sociaaldemocraten winnen overtuigend de verkiezingen

De sociaaldemocraten van de PSD hebben overtuigend de Roemeense parlementsverkiezingen gewonnen. Nu bijna alle stemmen geteld zijn, komt de PSD volgens de centrale kiescommissie uit op ongeveer 46 procent.
AFP or licensors

De PSD (Partidul Social Democrat) komt terug aan de macht, een jaar nadat de regering onder de sociaaldemocratische premier Victor Ponta had moeten aftreden. Een dodelijke brand in een nachtclub in 2015 joeg een schokgolf door Roemenië. Een grote ontevredenheid over de heersende macht en de corruptie in de Roemeense samenleving kwam aan de oppervlakte. Maar na een jaar met een regering van technocraten, heeft de PSD de kiezers opnieuw voor zich kunnen winnen.

De verliezer van deze stembusgang is de centrumrechtse partij PNL die met ongeveer 20 procent tweede wordt. De verrassende derde is de nieuwe ecoliberale partij USR, goed voor ongeveer 8,5 procent. De Hongaarse partij UMDR behaalde ongeveer 6 procent, net als de kleine liberale partij ALDE. Met ongeveer 5 procent belandt ook de centrumrechtse PMP van de vroegere president Traian Basescu in het parlement.

Dragnea voor premier?

De sociaaldemocraten plannen een coalitie met de ALDE. Maar wie die zal leiden, is onduidelijk. Voorzitter Liviu Dragnea van de PSD heeft laten waaien de post van premier te ambiëren, ondanks een veroordeling tot twee jaar cel met uitstel voor verkiezingsfraude. Wettelijk gezien komt hij niet voor die functie in aanmerking. Ook president Klaus Iohannis heeft eerder al gezegd geen politici te zullen benoemen die met het gerecht in aanraking zijn gekomen.