Rusland ontkent "misplaatste CIA-beschuldigingen" van cyberaanvallen

Het Kremlin heeft de beschuldigingen van cyberaanvallen op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten ontkend. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verdenkt Rusland ervan de verkiezingen beïnvloed te hebben in het voordeel van Donald Trump.

"Inhoudsloze en misplaatste beweringen en verwijten die niets te maken hebben met de realiteit", noemde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, de beschuldigingen. "De aantijgingen uit de VS, maar ook uit Groot-Brittannië, zijn ongegrond."

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA bekrachtigde afgelopen weekend de verdenkingen dat de Russische geheime dienst via cyberaanvallen zou geprobeerd kunnen hebben de verkiezingsstrijd in het voordeel van Donald Trump te beïnvloeden. Volgens een artikel van The Washington Post zouden mensen die verbonden zijn aan het Kremlin Wikileaks de gehackte mails van onder andere John Podesta, de man achter de campagne van Hillary Clinton, bezorgd hebben. Er is geen bewijs dat het Kremlin daarvoor effectief de opdracht heeft gegeven.

Ook in Duitsland vrezen de veiligheidsdiensten dat Rusland met computeraanvallen de verkiezingen voor de Bondsdag in 2017 zou kunnen beïnvloeden. De Britse minister van Defensie Michael Fallon had Rusland dan weer omschreven als een strategische concurrent.