Sony, Panasonic en Sanyo krijgen boete van 166 miljoen euro voor batterijkartel

De Europese Commissie heeft Sony, Panasonic en Sanyo een boete van 166 miljoen euro gegeven omdat ze jarenlang illegale afspraken hebben gemaakt over de prijzen van herlaadbare batterijen. Samsung ontsnapt aan een boete omdat het bedrijf de Commissie op de hoogte bracht van het kartel.

Lithium-ion batterijen worden vaak gebruikt in laptops en smartphones. Samsung, Sony, Panasonic en Sanyo maakten van 2004 tot 2007 afspraken over tijdelijke prijsstijgingen en wisselden gevoelige bedrijfsinformatie uit. De contacten vonden veelal plaats in Azië, maar ze beïnvloedden ook de prijzen voor Europese consumenten.

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager wil met de boete een belangrijk signaal uitsturen naar bedrijven. "Als Europese consumenten geraakt worden door een kartel, zullen we dat onderzoeken, ook als de anticoncurrentiële contacten buiten Europa plaatsvonden."

Samsung ontsnapte aan een boete van 57 miljoen euro door het kartel aan te geven bij de Commissie. De drie andere producenten konden hun boete verminderen door samen te werken met de Commissie. Sanyo krijgt de hoogste boete. Zij moeten 97,1 miljoen euro betalen. Panasonic en Sony moeten respectievelijk 38,9 en 29,8 miljoen euro ophoesten.