Syrische leger rukt verder op in Aleppo

Het Syrische leger heeft een grote wijk in het zuidoosten van Aleppo in handen genomen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) controleert het regime zo 90 procent van het oostelijke gedeelte van de Syrische stad, dat voorheen in handen was van de rebellen.
AFP or licensors

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad veroverden vanochtend al heel vroeg de controle over de wijk Sheikh Said, aldus het SOHR. Sinds gistermiddag waren daar hevige gevechten aan de gang. Journalisten ter plaatse getuigen dat de Syrische stad afgelopen nacht onophoudelijk werd gebombardeerd door vliegtuigen.

Intussen hebben de Syrische rebellen een voorstel gekregen om Aleppo te verlaten via een uitweg die door de Russen beveiligd wordt. Dat hebben de rebellen althans zelf gezegd. Het voorstel zou worden gesteund door de Verenigde Staten.

Vrije aftocht

De VS en Rusland zijn al dagen druk aan het onderhandelen over een voorstel om de rebellen de vrije aftocht te bieden, maar Rusland ontkent voorlopig nog dat er al een deal is. Door zo’n deal zou er een einde komen aan vier jaar strijd in Aleppo.

Het Russische ministerie van Defensie kon wel melden dat 728 Syrische rebellen de afgelopen 24 uur de wapens hebben neergelegd en dat ruim 13.000 burgers het gebied hebben verlaten dat nog gecontroleerd wordt door die rebellen.