Theo Francken krijgt deurwaarder over de vloer

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt vandaag een deurwaarder over de vloer op zijn kabinet. Die komt de dwangsom van 4.000 euro innen, die Francken moet betalen per dag dat hij blijft weigeren een humanitair visum uit te reiken aan een Syrisch gezin.

Op vraag van de advocate van het Syrische gezin, trekt de deurwaarder vandaag met een betalingsbevel naar het kabinet van Theo Francken. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie weigert namelijk een humanitair visum uit te reiken aan het gezin, ook al besliste de Raad van Vreemdelingenbetwistingen daar anders over. Francken moet daarom een dwangsom van 1.000 euro per gezinslid per dag betalen, maar ook dat weigerde hij.

"Op het betalingsbevel dat de deurwaarder straks zal meebrengen, staat het exacte bedrag dat de Belgische staat tot nu toe al moet betalen én de termijn waarop die betaling moet worden uitgevoerd", legt VRT-gerechtsjournaliste Liesbeth Indeherberghe uit. Het is namelijk de Belgische staat die veroordeeld is en niet Francken zelf.

Per opbod verkocht

Als er na de afgesproken termijn nog niets betaald is, zal er een inventaris worden gemaakt van de goederen die in beslag kunnen worden genomen. "Als er dan nog steeds niet betaald wordt, zullen de goederen worden opgehaald en worden ze per opbod verkocht," verklaart Indeherberghe. "Het is dus niet zo dat de meubels uit het kabinet van Francken vandaag al naar buiten zullen worden gedragen."

Al blijft de dwangsom wel elke dag oplopen. "De gerechtsdeurwaarder zal ook meer dan één keer langskomen", besluit de gerechtsjournaliste. "Hij zal dat blijven doen, zolang het visum niet wordt uitgereikt."