Trump: "Niet gebonden aan Eén-Chinabeleid"

Donald Trump heeft ermee gedreigd niet langer het Eén-Chinabeleid te erkennen als de Aziatische reus geen toegevingen doet op het vlak van handel. Sinds 1979 heeft de VS officieel alleen diplomatieke relaties met China en niet met Taiwan. Taiwan wordt beschouwd als een deel van China en niet als een onafhankelijke staat.

“Ik begrijp het Eén-Chinabeleid, maar ik weet niet waarom we gebonden moeten zijn aan het beleid van één China, tenzij we een akkoord sluiten met China op andere vlakken, waaronder handel”, zei de verkozen president in een interview met Fox News. De miljardair die in januari de fakkel overneemt van Barack Obama is ongemeen scherp voor het economische beleid van China. “Door de devaluatie van hun munt worden we zwaar getroffen door China. Ze heffen ook zware belastingen aan hun grenzen, terwijl wij hen niet belasten.”

Trump heeft niet alleen kritiek op de handelspolitiek van China, ook de militaire strategie van de Chinezen moet het ontgelden. “Ze zijn de Zuid-Chinese Zee zwaar aan het belegeren, terwijl ze dat niet zouden moeten doen. En ze helpen ons ook helemaal niet met Noord-Korea. Dat land heeft kernwapens. China zou dat probleem kunnen oplossen, maar ze helpen ons helemaal niet”, klonk het kritisch.

“Telefoontje was ongepland”

Trump oogstte eerder al kritiek door een telefoontje met de Taiwanese president Tsai Ing-wen na zijn verkiezingsoverwinning. Trump minimaliseert die rel nu. Hij zegt dat het telefoongesprek heel kort was en niet gepland. Trump pikt de verbolgen reacties niet en toont er geen begrip voor. “Waarom zou een ander land me mogen zeggen of ik een telefoontje mag aannemen. Om eerlijk te zijn: het zou heel respectloos geweest zijn, als ik niet had opgepakt.”

Het telefoongesprek tussen Trump en Ing-wen was het eerste officiële contact op hoog niveau tussen de VS en Taiwan sinds 1979, toen president Jimmy Carter de Chinese Volksrepubliek officieel erkende. De kwestie-Taiwan ligt erg gevoelig in Peking, dat het eiland beschouwt als een opstandige provincie.