Trump vindt de Joint Strike Fighter veel te duur

De Amerikaanse president-elect Donald Trump trekt grote ogen bij het prijskaartje van het ontwikkelingsprogramma voor de Joint Strike Fighter, de F-35. Dat is één van de vijf gevechtsvliegtuigen in de running om ook de Belgische F-16's te vervangen. Op Twitter kondigt hij aan dat er miljarden dollars bespaard zullen worden op militaire aankopen.

"Het F-35-programma, en de kostprijs ervan, swingt de pan uit. Miljarden dollars kunnen en zullen worden bespaard op militaire (en andere) aankopen na 20 januari", zo lanceerde Trump via zijn favoriete communicatiekanaal.

In ons land is de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin nadrukkelijk in beeld als mogelijke opvolger voor de verouderde F-16's van het leger. Het is de favoriet van de luchtmacht, onder meer omdat ook Nederland voor de F-35 heeft gekozen.

De oppositie verwijt de regering-Michel dat ze al gekozen zou hebben voor de dure F-35. Iets wat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) telkens weer ontkent. Al sinds het begin van de bouw, tien jaar geleden, kent het toestel ook technische problemen.