Voorlopig dan toch geen deurwaarder naar kabinet-Francken

Mieke Van den Broeck, de advocate van de Syrische familie, stuurt voorlopig geen deurwaarder naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In plaats daarvan heeft ze een compromisvoorstel gestuurd naar premier Charles Michel (MR). Die heeft al aangegeven dat hij voorlopig nog niet op de vraag van de advocate zal reageren.

Normaal gezien zou de deurwaarder vandaag op het kabinet van Theo Francken langsgaan om de dwangsom te innen, die de staatssecretaris moet betalen zolang hij blijft weigeren om een visum uit te reiken aan een Syrische familie.

De advocate van de familie, Mieke Van den Broeck, heeft nu echter een compromisvoorstel klaar voor premier Michel. Het huis van de familie in Syrië is namelijk zwaar beschadigd geraakt door het geweld. Volgens de advocate is er dus geen tijd meer te verliezen. "Wij bieden hen een uitweg en vragen enkel om een "laissez-passer" (een soort van doorlaatbewijs, red.) of een visum voor lange termijn af te leveren aan mijn cliënten, zodat er geen discussie meer is over het kort verblijf."

Michel reageert (nog) niet

Premier Michel heeft intussen aangegeven dat hij voorlopig niet zal reageren op het compromisvoorstel. Op dit moment blijft hij bij het standpunt dat de regering eerst alle juridische middelen zal uitputten en dat met respect voor de scheiding der machten. Als de regering vandaag niet op het voorstel ingaat, zal de deurwaarder morgen toch nog langskomen op het kabinet van Theo Francken. Voor alle duidelijkheid, de regering is in cassatie gegaan tegen de dwangsommen van 4.000 euro per dag én ondertussen loopt er ook een procedure bij de Raad van State over het visum zelf.

Compromis niet aan Francken gericht

Opvallend is wel dat de advocate van het Syrische gezin het voorstel verstuurde naar de premier en niet naar de staatssecretaris. "Wij hebben het gevoel dat Theo Francken de zaken op de spits drijft en eerder bezig is met verkiezingsdoeleinden dan met goed bestuur", zegt ze. "We vragen daarom aan de eerste minister om de kalmte te bewaren."

Meest gelezen