Weyts en Bellot botsen over wachttijd voorlopig rijbewijs

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is verbolgen over een tussenkomst van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Die stapt naar de Raad van State om de afschaffing van de wachttijd voor wie zijn voorlopig rijbewijs liet vervallen, tegen te houden. Weyts is hierover niet te spreken en spreekt van “blokkeringsfederalisme”.
Jasper Jacobs

Wie geslaagd is voor het theoretisch rijexamen en een voorlopig rijbewijs gaat afhalen, moet binnen de drie jaar slagen voor zijn praktijkexamen. Wie dat niet doet, moet drie jaar wachten voor hij of zij het opnieuw mag proberen. Vlaams minister van Mobiliteit wil af van deze regel. “Heel Vlaanderen roept om deze absurde strafmaatregel af te schaffen”, zegt hij en de minister had in de Vlaamse regering de goedkeuring gekregen om de regel af te schaffen.

Maar dat was buiten federaal minister van Mobiliteit François Bellot gerekend. Daags voor de publicatie van de afschaffing laat hij weten dat hij naar de Raad van State stapt. In een reactie aan VRT Nieuws legt Bellot uit dat hij niet tegen de afschaffing op zich is, maar hij vindt dat Weyts zijn boekje te buiten gaat. “Voor ons is dit een bevoegdheid van het federale niveau”, stelt Bellot. De federale minister vraagt aan de Raad van State opheldering over de grijze zone van bevoegdheden die volgens hem is ontstaan na de zesde staatshervorming.

“Blokkeringsfederalisme”

Weyts is niet te spreken over de demarche van Bellot. “De bevoegdheid betwisten, dat is één zaak en dat ben ik intussen gewoon, want minister Bellot heeft al zeven keer beroep aangetekend tegen een beslissing van de Vlaamse regering. Maar dat hij nu de uitvoering van een Vlaams besluit blokkeert, dat is blokkeringsfederalisme.”

Bellot stapt namelijk niet alleen naar de Raad van State, maar hij steekt er ook praktisch een stokje voor dat Vlaanderen de nieuwe maatregel kan uitvoeren. Hij laat namelijk weten dat hij de Vlaamse gemeenten de toegang tot een federale databank weigert die ze nodig hebben om een voorlopig rijbewijs toe te kennen. “Burgerlijke ongehoorzaamheid kenden we al, maar nu is er ook politieke ongehoorzaamheid. Dat vind ik echt een brug te ver, omdat duizenden jongeren hiervan de dupe zullen zijn”, klaagt Weyts. “Bellot voert aan dat er een lacune in de wet is en dat die eerst duidelijk moet worden, zodat duidelijk is wie wat mag beslissen, maar Vlaanderen heeft een democratische beslissing genomen, en die moet worden uitgevoerd”, besluit de N-VA-minister.