3 leden IS gedood, onder wie een Belg, die betrokken waren bij aanslagen Parijs

De internationale coalitie tegen IS heeft drie leden van de terreurorganisatie gedood die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Dat meldt het Pentagon. Een van hen, Sami Djediou, is een Belg die in 2012 naar Syrië vertrokken was met vier vrienden, een andere, Walid Hamman, werd in ons land veroordeeld omdat hij deel uitmaakte van de terreurcel van Verviers.

Het trio is gedood bij een luchtaanval in de buurt van Raqqa in Syrië op 4 december, zo meldt het Pentagon. Ze zouden "direct zijn betrokken bij aanslagen buiten Syrië", luidt het. "Twee onder hen, Salah Gourmat en Sami Djedou, hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs."

Sami Djedou kwam in het nieuws toen een vriend van hem, de Belgisch-Congolese Sean Pidgeon, eind maart 2013 in Syrië gedood werd. Pidgeon was de eerste Belgische jihadi die in Syrië sneuvelde en het was Sami Djedou die dat telefonisch aan zijn moeder meedeelde. Djedou zelf zou toen gewond geraakt zijn, "maar niet erg genoeg om de heilige strijd te staken" zei hij tegen zijn moeder. 

Volgens de "Mediawerkgroep Syrië" is Djedou een twintiger uit Brussel, die zich op 15-jarige leeftijd bekeerde tot de islam. Samen met Pidgeon en drie andere vrienden uit Brussel vertrok Djedou in november 2012 naar de Turks-Syrische grens. Officieel gingen ze daar humanitair werk verrichten in een vluchtelingenkamp, maar dat officiële verhaal hield niet lang stand, en het werd duidelijk dat ze in Syrië aan het vechten waren met jihadisten. 

De tweede ISIS-strijder die werd gedood is de Fransman Walid Hamman. Hij werd in België veroordeeld omdat hij deel uitmaakte van de terreurcel van Verviers die een aanslag in ons land plande. Tijdens het proces zat hij al in Syrië.

De derde dode is eveneens een Fransman, Salah Gourmat. Hij werd in 2014 in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij jihadstrijders ronselde.