429.000 doden door malaria in 2015

Malaria was in 2015 verantwoordelijk voor naar schatting 429.000 doden wereldwijd, 92% van hen stierf in Afrika. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wat ook opvalt: ongeveer 70% van de malariadoden betreft kinderen jonger dan vijf jaar.

In haar nieuwe rapport komt de WHO echter ook met positief nieuws: het aantal nieuwe infecties is tussen 2010 en 2015 met 21% gedaald, terwijl het aantal malariadoden tijdens dezelfde periode is afgenomen met 29%. Bij kinderen onder de 5 jaar daalde het aantal sterftes zelfs met 35%.

"Vooral de situatie bij vrouwen en kinderen in Afrika is duidelijk verbeterd", verklaart Pedro Alonso, directeur van het wereldwijde malaria-programma van de WHO. Die verbetering is vooral toe te schrijven aan snellere diagnoses bij kinderen en de preventieve behandeling van zwangere vrouwen met een combinatie van de medicijnen sulfadoxine en pyrimethamine. Daarnaast raken muskietennetten steeds meer ingeburgerd in Sub-Sahara-Afrika.

Toch waarschuwt de WHO ervoor dat er nog een hele weg af te leggen is en dat vooral financiering noodzakelijk blijft. Tussen 2000 en 2010 steeg de globale investering tegen malaria fors, maar sindsdien is die afgevlakt. In 2015 bedroeg het totaal aan investeringen 2,9 miljard dollar, slechts 45 procent van de doelstelling van 6,4 miljard tegen 2020. De grootste investeerders zijn momenteel de Verenigde Staten (35% van het totaal), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (16%).

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een muggenbeet in het lichaam komen. In België worden elk jaar gemiddeld tussen 300 en 350 gevallen van malaria opgetekend en een of twee overlijdens als gevolg van de infectieziekte.