"Assads troepen dringen huizen binnen en executeren burgers"

De wreedheden in de Syrische stad Aleppo hebben een nieuw triest hoogtepunt bereikt. Volgens de Verenigde Naties dringen regeringsgezinde rebellentroepen de woningen van burgers binnen en schieten ze de aanwezigen dood. Zeker 82 mensen zouden zo in koelen bloede vermoord zijn, onder hen zouden ook vrouwen en kinderen zijn.

Het mensenrechtenbureau van de VN zegt over betrouwbare bewijzen te beschikken dat in vier wijken 82 burgers zijn neergeschoten. "We vrezen het ergste voor de laatste overblijvenden in de hel van Oost-Aleppo", stelt een woordvoerder van de VN. Een andere VN-verantwoordelijke zei dat "het laatste beetje menselijkheid nu volledig verdwenen was uit Aleppo".

Onder de 82 dode burgers zouden ook 11 vrouwen en 13 kinderen zijn. Hun lichamen zouden gewoon op straat liggen. Door de intense bombardementen en omdat ze vrezen dat ze zelf doodgeschoten zullen worden, durven de overlevenden de lichamen niet binnen te halen.

Naar schatting duizenden mensen zitten nog steeds vast in de laatste wijken die nog in handen van de rebellen zijn. De rebellen hebben de belangrijke handelsstad vier jaar in handen gehad, maar zijn nu aan de verliezende hand. De regeringsgezinde troepen zetten het zwaar geschut in om ook de laatste wijken te heroveren.

De VN en het Internationale Rode Kruis hebben nog eens bij Syrië en zijn bondgenoot Rusland aangedrongen om een eind te maken aan de bombardementen en een corridor te maken waarlangs de zwaar op de proef gestelde burgerbevolking kan ontkomen. Volgens het Russische leger is 98 procent van de stad al opnieuw in handen van het regime.