"Brussel kan uitgroeien tot het alternatief voor Londen na de brexit"

"Brussel moet de ambitie hebben om uit te groeien tot een financieel centrum, als alternatief voor Londen na de brexit." Dat zegt Michel Vermaerke van Febelfin, de organisatie van de financiële sector. Verschillende steden staan te springen om de financiële activiteiten over te nemen. "Maar ook Brussel heeft voldoende troeven."

België moet zich schrap zetten om zijn voordeel te doen met de verwachte verschuiving van financiële activiteiten vanuit Londen na de brexit. Die boodschap heeft Febelfin gebracht op een bijeenkomst van de werkgroep van graaf Paul Buysse die zich buigt over de economische gevolgen van de brexit voor België.

Financieel-economisch systeem in beweging

Door de geringe aanwezigheid van Belgische banken in Londen, zouden de rechtstreekse gevolgen relatief beperkt blijven. Maar de indirecte impact kan wel enorm zijn. De sector gaat immers uit van een "harde" brexit en een verschuiving van activiteiten vanuit de Londense City naar het Europese vasteland.

Dat kan voor België zowel positief als negatief uitvallen. Zo lonkt ons land naar de Europese Bankenautoriteit EBA. "Er zijn opportuniteiten en troeven voor ons land, maar we moeten daar werk van maken", verklaart Febelfin-topman Michel Vermaerke. Vermaerke noemt onder meer de nabijheid van de Europese instellingen, de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel en de expertise op vlak van infrastructuur, betaalsystemen en cybersecurity.

"Anderzijds mogen we niet blind zijn voor de uitdagingen", zegt Vermaerke. "Er is de loonkostenhandicap (de mate waarin de Belgische lonen hoger liggen dan in concurrerende landen), en andere fiscale aangelegenheden." Ook betreurt Febelfin dat het uitblijven van een offensieve brexit-strategie de aantrekkelijkheid en competitiviteit van België vermindert. "Laten we niet naïef zijn. Ook andere landen zijn al volop hun aanbod aan het verkopen."