"Hotel of doom" in Noord-Korea steekt het licht aan

Bovenin de top van hotel Ryugyong in Pyongyang heeft in oktober een tijdlang licht gebrand. Dat lijkt triviaal, maar gezien de geschiedenis van het zogenoemde "hotel of doom" zwengelt dit de geruchten over de toekomst van het gigantische gebouw als nooit tevoren aan.

Al ruim een kwarteeuw is het een van de markantste verschijningen aan de horizon van Pyongyang: hotel Ryugyong. Het is gebouwd tussen 1987 en 1992 maar staat al jaren leeg omdat het wegens geldgebrek nooit is afgewerkt.

Groot was de verbazing bij velen dan ook toen in oktober plots het licht ging branden in zeker drie kamers bovenin de top van het gigantische gebouw. NK News wist het schouwspel op video vast te leggen en pakte enkele dagen geleden met de beelden uit:

Orascom

Mogelijk heeft een en ander te maken met een privéjet van de Egyptische groep Orascom die rond die tijd in Pyongyang is gespot. Waarschijnlijk had het CEO Naguib Sawiris aan boord.

In ruil voor de meerderheid van de aandelen van de Noord-Koreaanse telecomoperator Koryolink heeft Orascom enkele jaren geleden de gigantische gevels van het hotel met glas bekleed. Tot dan had het altijd als ruwbouw in weer en wind gestaan.

NK News vermoedt dat Sawiris de toren heeft beklommen om de toekomst van het hotel te bespreken. Mogelijk is Noord-Korea alsnog van plan Ryugyong af te werken zodat het eindelijk de deuren kan openen. Binnenin zou het vandaag nog steeds een ware ruïne zijn.

Ryugyong staat bekend als het "hotel of doom". Veel heeft te maken met de opmerkelijke piramidevorm van het gebouw waarbij drie vleugels op een hoogte van 330 meter in een punt samenkomen. Het hotel telt 105 etages en heeft een vloeroppervlakte van zowat 360.000 vierkante meter.

Ryugyong in 1990:

Ryugyong in 2008:

Ryugyong in 2015: