"In België moet alles eenvoudiger, sneller en goedkoper kunnen"

Kamerlid en burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) en Christophe Dister (MR), Waals parlementslid en burgemeester van Terhulpen, willen dat België een pak eenvoudiger wordt. Om dat te bereiken, richtten ze in juli "PLAN BE" op. Wat dat inhoudt, deden ze vandaag uit de doeken.
Tim Vandenput en Christophe Dister

In België moet alles eenvoudiger, sneller en goedkoper kunnen. Dat is het uitgangspunt van PLAN BE. In een eerste fase willen de liberale burgemeesters van de twee buurgemeenten getuigenissen verzamelen van burgers die geconfronteerd worden met zaken die niet goed lopen, die beter kunnen. Iedereen kan daarvoor terecht op tijdvoorplanbe.be.

In een tweede fase komen er in de lente van 2017 hoorzittingen, waarbij het de bedoeling is dat er voor elk probleem een oplossing komt. Christophe Dister: "We willen met die concrete maatregelen naar onze partij gaan. We hopen dat onze voorstellen opgenomen zullen worden in het partijverkiezingsprogramma van 2019."

"Niet terug naar la Belgique de papa"

PLAN BE wegzetten als een zuiver pleidooi voor herfederalisering is te kort door de bocht. Herfederalisering kan voor de twee oprichters in sommige gevallen een oplossing bieden, maar mag geen doel op zich zijn. Vandenput verwijst ook naar andere partijen die die weg lijken in te gaan. "Binnen Open VLD wordt daar al lang over nagedacht, ook Kristof Calvo van Groen is voorstander en tot ieders verbazing bleek ook de CD&V-basis op het jongste partijcongres pro herfederalisering te zijn."

Maar Vandenput nuanceert. Zijn initiatief is geen beweging die enkel en alleen "meer België" als oplossing ziet. "Herfederaliseren hoeft misschien zelfs niet. Neem nu de geluidsnormen rond de luchthaven van Zaventem. Als het Brussels en het Vlaams Gewest afspraken maken om langs de grenzen alles gelijk te trekken, dan kan dat een oplossing zijn, zonder dat er geherfederaliseerd moet worden."

Dister zegt het zo: "We willen niet de gewesten en gemeenschappen afschaffen en we willen al helemaal niet terug naar "La Belgique de papa". Tot hiertoe werd de staat altijd hervormd om de regio te versterken, maar we moeten zaken veranderen om de burger te versterken."

PLAN BE is een persoonlijk initiatief van de twee liberalen. De partijbesturen van Open VLD en MR zijn ingelicht, maar een concreet mandaat hebben de twee niet.