"Jouw vader is blank en jouw moeder zwart?! Ze zijn zeker gescheiden"

De vriendin van de Britse prins Harry, "Suits"-actrice Meghan Markle, heeft een opinie geschreven voor de Engelstalige editie van het modetijdschrift ELLE. Ze schrijft over haar roots, over het feit dat ze het product is van een blanke vader en een zwarte moeder. Markle heeft ermee geworsteld. Niet met haar identiteit, wel met de vooroordelen van anderen.

Opmerkelijk initiatief, dat is het minste wat je kan zeggen. Als vriendin van een populaire Britse prins is Markle de afgelopen weken  gestalkt door de pers. Tot grote ergernis van de prins zelf. Toch houdt het de actrice niet tegen om te tweeten of foto's op Instagram te plaatsen.

Nu heeft Markle de pen ter hand genomen en een artikel geschreven. Nee, niet over haar relatie, laat staan over het Britse paleis. Maar over vooroordelen. Over haar huidskleur. "Elle had me gevraagd mijn verhaal te delen. Ik geef toe: ik ben bang geweest", valt Markle met de deur in huis. Wat volgt is een emotionele opinie over haar identiteit, en wat vooral anderen veronderstellen en denken.

Zwarte Barbie, blanke Ken

Markle is in de jaren 70 geboren uit een huwelijk van een blanke vader, Tom Markle, en een zwarte moeder, Doria Raldan. Ze leerden elkaar in een filmstudio kennen, werden verliefd en kregen één dochter. Markle groeide op in bescheiden huis in Los Angeles waar de vragen blijkbaar al vroeg rezen.

Wanneer moeder Markle met haar baby over straat liep, werd al snel verondersteld dat zij de nanny was. Meghans huidskleur was van het lichte type. "Mijn ouders hebben de wereld voor mij geboetseerd alsof ik speciaal was, en niet anders dan een ander", vertelt Markle.

"Toen ik 7 jaar was, kreeg ik een set met Barbiepoppen. Je had twee soorten dozen: eentje met een blanke familie en eentje met een zwarte familie. Op Kerstmis opende ik mijn pakje en vond een zwarte Barbie, een blanke Ken en twee kinderen in elke kleur. Mijn vader had de twee setjes gecombineerd."

Het N-woord

Toen Markle ouder werd, werden de vooroordelen pas echt duidelijk. Op de universiteit vroeg iemand die met haar een kamer deelde of haar ouders gescheiden waren? (Wat zo ook was, red.) "Je zei dat jouw moeder zwart is en jouw vader blank?! Wel, dat klinkt logisch dan."  

Een ritje naar huis bleef Markle ook lang bij. "Terwijl mijn moeder een parkeerplaats verliet - en dat gebeurde niet snel genoeg voor de achterligger - viel het N-woord (nigga/neger, red.). Ik kookte van woede en in de ogen van mijn moeder stonden tranen", schrijft Markle.

""Het is niet erg, mama", probeerde ik de woede te temperen die onze auto vulde. LA werd geplaagd door raciale incidenten met Rodney King en Reginald Denny in de jaren voordien. Onrust vulde onze straten. Ik deelde de hartpijn van mijn moeder, maar ik wilde dat we veilig waren. We reden in een oorverdovende stilte naar huis."

Toen kwam de serie "Suits"

Markle vindt het geen toeval dat ze actrice werd. "In een filmindustrie die bulkt van de labels die op rollen worden geplakt, zoals "Afro-Amerikaans/stedelijk/knap/prille dertiger". Maar de audities gingen niet van een leien dakje. "Ik was niet zwart genoeg voor zwarte rollen, en niet blank genoeg voor blanke rollen." Markle bestempelt zich dan maar als "de ethnische kameleon die geen job kon vinden".

Markle scoorde wél een rol bij de advocatenserie "Suits" en rondde onlangs nog de opnames van een zesde seizoen af. "Ik kan niet trotser zijn op Rachel Zane (foto onder)", stelt Markle over het personage dat ze speelt.

"De dreamgirl in Hollywood werd altijd gespeeld door blondines met blauwe ogen. Maar de makers wilden deze keer niemand blank of zwart of gekleurd, ze wilden gewoon een Rachel. In deze zin hebben ze een andere kijk op schoonheid gecreëerd. In sommige gezinnen is er nog nooit een zwarte persoon te gast geweest, of een kleurling. Nu zijn er zoals ons veel op tv en dus ook in jullie woning."

2013 USA Network Media, LLC

Wisdom

Markle vertelt voorts hoe ze zich steeds in een grijze zone bevond, maar zich eruit vocht om haar eigen identiteit te vormen. "Je stelt je voor zoals je zelf bent, los van welke kleur je ouders hebben. Je omringt je met vrienden die niet praten in termen van rassen."

De actrice sluit af met lovende woorden voor haar over-over-overgrootvader die de slavernij van zich kon afschudden en als nieuwe achternaam koos voor... Wisdom (wijsheid, red.).