"Oost-Aleppo onder controle Syrisch regeringsleger"

Volgens de Russische ambassadeur bij de VN heeft het Syrische leger de controle overgenomen over de laatste wijken van Aleppo die nog onder controle van de rebellen stonden. Er is ook een akkoord om burgers en rebellen te evacueren uit die wijken, volgens Rusland is die evacuatie al volop aan de gang. De wapens in de stad zwijgen na vier weken van intense bombardementen en gevechten.
AFP or licensors
Pro-regeringsstrijders in een pas veroverde wijk van Aleppo.

De Russische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties had eerder bevestigd dat er een akkoord is, en hij zei dat het Syrische leger "in de komende uren" zijn actie in Aleppo zou beëindigen. Nu zegt Vitali Tsjoerkin dat volgens de laatste informatie de militaire operatie beëindigd is en dat Oost-Aleppo volledig opnieuw onder controle staat van Bashar al-Assad.

Tsjoerkin zei ook dat de rebellen, hun families en de gewonden "door corridors wegtrekken in de richting die ze zelf gekozen hebben, ook naar Idlib". Die stad staat onder controle van de rebellen, meer bepaald van islamistische rebellen. 

De Syrische VN-ambassadeur sprak zijn tevredenheid uit over de "bevrijding" van Aleppo uit de handen van "terroristen". Hij ontkende ook dat het regeringsleger wraakacties en executies van burgers zou uitgevoerd hebben. 

Volgens een reporter van het Franse persbureau AFP en een Syrische NGO wordt er sinds enkele uren niet meer gevochten in Oost-Aleppo. Een journalist van het persbureau Reuters zegt dat er sinds 20 uur onze tijd niet meer gevochten wordt. Er staan ook bussen klaar om de mensen te evacueren, maar daar is geen beweging te merken.

Eerder hadden zowel het leger als de rebellen gezegd dat er een akkoord was over de evacuatie van de rebellen en burgers uit de laatste enclave die de rebellen nog controleerden, en dat de evacuatie om 5 uur dinsdagnacht lokale tijd zou beginnen, dat is 4 uur onze tijd.

Gezegd werd dat het akkoord tot stand is gekomen mede door toedoen van Rusland en Turkije, die respectievelijk het regime van Bashar al-Assad en de rebellen steunen.

De troepen van Assad waren de laatste weken een offensief begonnen tegen de rebellen in Oost-Aleppo en hadden daarbij veel terreinwinst geboekt. De steun van Rusland, dat bombardementen uitvoerde, Iran, en sjiitische strijders van Hezbollah en van plaatselijke milities was daarbij onontbeerlijk. De VN zegt dat de toestand in de belegerde wijken onhoudbaar is en vraagt al langer een veilige evacuatie van de burgers uit Oost-Aleppo.

Als Assad inderdaad de volledige controle over Aleppo herwonnen heeft, controleert het regime nu met Damascus, Homs, Latakia en Hama, de vijf grootste steden van het land. Aleppo, de grootste stad van het land en eens het commerciële hart van Syrië, wordt ook gezien als een belangrijke toegangspoort tussen Turkije en Syrië. De rebellen veroverden in 2012, kort na het uitbreken van de opstand tegen Bashar al-Assad, het oosten van de stad terwijl het westen in handen bleef van het regeringsleger.

Veiligheidsraad

Ambassadeur Tsjoerkin deed zijn uitspraken na een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN over Aleppo.

Tijdens die vergadering vroeg de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power dat er "onpartijdige internationale waarnemers" zouden aanwezig zijn bij de evacuatie van Oost-Aleppo.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis heeft al gezegd dat het klaar staat om als neutrale tussenpersoon op te treden bij de evacuatie.