"Val van Aleppo is strategische ommekeer voor het regime-Assad"

De herovering van Aleppo door het leger van president Bashar al-Assad betekent een "strategische ommekeer" in het conflict in Syrië. Dat heeft Midden-Oostenkenner Jens Franssen gezegd in "De ochtend". Aftredend VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is intussen "verontrust" over wreedheden die de inwoners van de stad te verduren krijgen.

Na een strijd van ongeveer een maand heeft het Syrische regeringsleger Aleppo zo goed als helemaal op de gematigde rebellen veroverd. "Op dit moment hebben de rebellen nog een wijk van zowat twee bij anderhalve kilometer in handen", zegt Franssen in "De ochtend". "Elders in de stad controleren ook de Koerden een gelijkaardige wijk. Maar eigenlijk is negentig procent van de stad stevig in handen van het regime van Assad."

"Ik ben spaarzaam met het woord, maar de val van Aleppo is een strategische ommekeer voor het regime-Assad. Voor de oorlog was het de op een na grootste stad van Syrië en de economische hoofdstad."

"Eigenlijk is deze herovering geen overwinning van het regime zelf", merkt Franssen op. "De slag is uitgevochten door de Russische luchtmacht, Russische elite-eenheden, Iraanse grondtroepen en milities uit Libanon. Zij hebben de klus geklaard."

Volgens Franssen zal Assad niet stoppen bij Aleppo. "Een blik op de kaart maakt zijn strategie meteen duidelijk. In het westen van Syrië ligt een grote autostrade, de M5. Die is vergelijkbaar met de E40 of de E17 bij ons. Assad wil alle steden die op die as liggen in handen krijgen. De volgende stad op de lijn is Idlib."

Oorlogsmisdaden

"Voor de burgerbevolking van Aleppo zullen de komende weken paradoxaal genoeg rust brengen", gaat Franssen verder. "Dit is immers het einde van het beleg. De frontlinie ligt niet langer in de stad, maar ernaast. Wel is de kans op represailles groot. We weten dat honderden mensen die uit de belegerde wijken zijn vertrokken van de radar zijn verdwenen. Dat waren vooral jongens en mannen."

Ook Ban Ki-moon toont zich "verontrust" over mogelijke oorlogsmisdaden in Aleppo, ook tegen vrouwen en kinderen. De VN heeft voorlopig geen onafhankelijke bevestiging van wreedheden, maar de speciale gezant voor Syrië gaat toch ter plaatse om met alle betrokken partijen in het conflict samen te zitten. "De secretaris-generaal wil zijn grote bezorgdheid overmaken aan de betrokken partijen", zo meldt zijn woordvoerder.

De aftredende VN-secretaris-generaal dringt er bij de Syrische regering en haar bondgenoten op aan de burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Het regime-Assad noch bondgenoot Rusland heeft voorlopig op zijn oproep gereageerd.