Asielzoekers die overlast veroorzaakten, moeten binnenblijven op oudejaarsnacht

In Nederland krijgen asielzoekers die eerder al vaak overlast hebben veroorzaakt, huisarrest tijdens de oudejaarsnacht. Dat heeft staatssecretaris voor Veiligheid Klaas Dijkhoff bekendgemaakt. Met de maatregel zegt hij toestanden zoals vorig jaar in Keulen te willen voorkomen.

Asielzoekers die overlast geven, zullen vaker te maken krijgen met gebiedsverboden en rechtszaken. Dat zegt staatssecretaris Dijkhoff (VVD) in een brief aan het Nederlandse parlement.

Hij kondigde aan dat asielzoekers die zich eerder al schuldig maakten aan dronkenschap of handtastelijkheden, tijdens de komende oudejaarsnacht binnen moeten blijven. Dijkhoff zegt daarmee een scenario als dat van Keulen te willen vermijden. Daar werden vorig jaar tijdens de oudejaarsnacht honderden vrouwen lastiggevallen en betast door mannen van vooral vreemde origine.

De beslissing van Dijkhoff volgt na een eerdere klacht van de burgemeester van Groningen. Die had het onlangs over asielzoekers uit "veilige" landen die misdrijven plegen in Nederland. Naar aanleiding daarvan zei Dijkhoff al dat hij asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije wil ontmoedigen om naar Nederland te komen, en hen versneld wil uitzetten.