Bobcampagne mogelijk in gevaar door stakingsactie politie

De bobcampagne van deze eindejaarsperiode komt mogelijk in gevaar door een stakingsactie. De leden van politievakbond NSPV bij de federale wegpolitie zijn van plan om tussen 15 december en 15 januari te staken. En zij nemen zo'n 50.000 van de geplande 250.000 alcoholcontroles voor hun rekening. Dat staat in Het Nieuwsblad.

Volgens de vakbond heeft de federale wegpolitie al jaren te weinig auto's en personeel. "Wij willen een duidelijk signaal geven", zegt Carlo Medo van de NSPV. "We zijn aan het overleggen om acties te doen tijdens de eindejaarscampagne. De bedoeling is dus niet heel de bobcampagne 14 dagen plat te leggen. We willen wel een duidelijk signaal geven: wat scheelt er nu precies? En we willen dat signaal desnoods ook op het terrein kenbaar maken."

"Wij hebben een deficit van maar liefst 30%. We hebben een post waar er een 35-tal mensen voorzien zijn. In de praktijk zijn daar maar 17, 18 mensen aanwezig. Dat betekent dat je maar de helft van de personeelscapaciteit ter beschikking hebt. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

"Mag geen vrijgeleide zijn om te drinken en te rijden"

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vindt dit geen goed signaal. "Dit is nog maar een stakingsaanzegging", nuanceert Stef Willems van het BIVV wel in "De ochtend". "Het is nog niet zeker dat er 100% een staking komt. We mogen niet vergeten dat een groot deel van de controles wel zal doorgaan. Het mag geen vrijgeleide zijn voor de mensen om te zeggen: nu gaan we eens lekker drinken en rijden."

Heel wat controles gebeuren immers ook door de lokale korpsen. "Het is jammer dat de bobcampagne als een drukkingsmiddel gebruikt moet worden", zegt Willems. "Dit kan immers een verkeerd signaal geven aan de mensen: alcohol is geen prioriteit meer."