Bruggelingen zien toeristen in hun stad graag komen

Inwoners van Brugge storen zich niet aan de dichte drommen toeristen die hun stad elk jaar over de vloer krijgt. Dat blijkt uit een bevraging van Toerisme Vlaanderen & Toerisme Brugge bij 1.248 Bruggelingen. Bijna 90% van hen vindt dat Brugge ook in de toekomst een toeristische trekpleister moet blijven.
© Susan Pease / DanitaDelimont - www.belgaimage.be

Brugge krijgt jaarlijks 8 miljoen toeristen over de vloer, uit alle uithoeken van de wereld. Toerisme Vlaanderen en Toerisme Brugge hebben 1.248 Bruggelingen, van wie er 326 in de toeristische binnenstad wonen, daarover bevraagd.

Drie kwart van hen vindt het toerisme erg belangrijk voor Brugge. Voor 70% wegen de voordelen van toeristen ook ruimschoots op tegen de nadelen. Bijna 80% wil dat het stadsbestuur zelf Brugge blijft promoten als toeristische trekpleister. Een even grote groep noemt zich "een fiere Bruggeling".

Twee derde van de Bruggelingen is zelfs bereid een inspanning te leveren om hun stad toeristisch aantrekkelijk te houden. Voor 44% veroorzaken toeristen in Brugge geen noemenswaardige overlast. 36% vindt dat het toerisme hun levenskwaliteit in de stad zelfs verbetert.

Keerzijde?

Ondanks hun positieve houding tegenover toeristen, zien Bruggelingen ook zeker de nadelen van toerisme. Bijna de helft vindt het bij momenten te druk in de binnenstad. Twee op de drie bevraagden zijn ervan overtuigd dat toeristen het leven in hun stad duurder maken. Een kwart vreest overlast, vooral in het verkeer. Volgens een derde van de Bruggelingen zou het groeiende aantal toeristen de leefbaarheid van hun thuisbasis kunnen bedreigen.

"Toerisme als groeimotor"

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zijn opgetogen over de resultaten van de bevraging. "Er is een duidelijk draagvlak voor verdere investeringen in de toeristische aantrekkingskracht van de stad. De Bruggelingen beseffen dat toerisme een groeimotor is voor de lokale economie en een hefboom voor de hele omgeving", aldus Weyts.