Doe Maar komt volgende zomer naar ons land

Fans van de Nederlandse band Doe Maar kunnen hun hart ophalen. De groep komt volgende zomer twee keer naar ons land. Op 4 augustus spelen ze op Festival Dranouter, de dag erop op de Lokerse Feesten. Dat laatste festival verwelkomt volgend jaar trouwens ook de Nederlandse zangeres Anouk. Het succes van Doe Maar gaat terug tot begin jaren 80. De groep groeide toen in enkele jaren tijd uit tot de populairste Nederlandse band ooit. De ticketverkoop voor beide optredens start vandaag.

Doe Maar brak begin jaren 80 door met het album "Skunk" met daarop onder meer de single "Sinds 1 dag of 2". De groep bracht in een sneltempo nummers uit en kreeg al gauw de status van supergroep door hits als "Doris Day", "Is dit alles", "Pa", "De bom" en "1 nacht alleen".

De zogenoemde Nederpop van Doe Maar, een combinatie van ska, punk en reggae, leidde tot nooit geziene toestanden in de Nederlandse popgeschiedenis. De band, en dan vooral de tekstschrijvers en frontfiguren Ernst Janz en Henny Vrienten, werden bij elk optreden belaagd door duizenden gillende tienermeisjes, die laatsten vaak nog heel jong. Het overrompelende succes luidde uiteindelijk ook het einde van de groep in. Toen de bandleden in 1984 uit elkaar gingen, was dat een item in het NOS-journaal van 20 uur, wat in die tijd ongezien was.

Na verschillende reünieoptredens bracht de groep in 2000 nog een nieuw album uit, "Klaar". De voorbije jaren gaf de band nog af en toe concerten, de meesten daarvan in Nederland. Naar ons land komen ze niet zo vaak meer.

Festival Dranouter veranderde enkele jaren geleden zijn formule en kiest ook voor 2017 voor een combinatie van muziekgenres. De editie 2017 loopt van 3 tot en 6 augustus. Doe Maar is de eerste naam die wordt bekendgemaakt. De ticketverkoop voor vrijdag 4 augustus start vandaag al.

Anouk en Doe Maar op Lokerse Feesten

Ook de Lokerse Feesten wisten voor de volgende editie enkele grote Nederlandse namen te strikken. Op zaterdag 5 augustus staan zowel Doe Maar als Anouk op het podium. Anouk, die in 1997 doorbrak met "Nobody's Wife" en later nog hits scoorde met "Girl" en "Michel", stond acht jaar geleden voor het laatst in Lokeren. Doe Maar doet voor het eerst het stadfestival aan.

De 43e Lokerse Feesten lopen van vrijdag 4 tot en met zondag 13 augustus. De voorverkoop start vandaag. Kaartjes voor de eerste zaterdagavond kosten 48 euro.

De organisatie kondigt voor 2017 ook een formule aan waarbij voor een vaste prijs een bus in een straal tot 100 km rond het festival een groep oppikt en aan de ingang van het festival opzet en ophaalt.