Eland met bijlen uit bevroren rivier gered

Afgelopen weekend kreeg de brandweer van New Brunswick, Canada, een telefoontje dat een eland door het ijs van een rivier gezakt was. De grote middelen moesten bovengehaald worden om het vrouwelijke dier uit haar hachelijke positie te redden. Brandweerman Jos LeBlanc legde de redding op beeld en foto vast.

LeBlanc op nieuwswebsite Huffington Post: "We hadden onze duikerspakken mee, en onze mannen gingen het water in met bijlen en een voorhamer om het ijs te breken en zo de eland vrij te maken. De half gezonken eland reageerde eerst opgeschrikt door onze aanwezigheid, maar daarna werd ze rustiger. Ze bleef zelfs roerloos staan, om te zien wat wij deden. Op een gegeven moment zal ze beseft hebben dat we er waren om haar te redden."

"We hebben dan een pad doorheen het ijs open geslagen. Toch wilde de eland niet met ons mee om daardoor te stappen. We kregen dan de raad om haar even alleen te laten, dat ze dus zonder ons het water kon verlaten. We zijn dan achter haar gaan staan en hebben haar zo opgejaagd, richting de oever. Ook al was het spiegelglad, toch geraakte ze daar uiteindelijk."

"Daarna verdween ze. Twee minuten later merkten we haar zelfs al niet meer op."