Failliet verklaarde Sheratonhotel sluit morgen al de deuren

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft het Sheratonhotel aan het Brusselse Rogierplein failliet verklaard. Het hotel zal morgen gesloten worden. Dat bevestigt de Starwood-groep waar Sheraton een onderdeel van is. In het hotel, één van de grootste van het land, werken ongeveer 200 mensen.

Het hotel zal morgen om 12.00 uur de deuren sluiten. Dat laat de groep achter het Sheratonhotel weten. Het hotelmanagement is nu bezig om huidige en toekomstige klanten alternatieve accommodatie aan te bieden in de stad. "Gasten die woensdagochtend moeten uitchecken, kunnen wel nog de nacht in het hotel doorbrengen. Voor de anderen wordt momenteel naar alternatieven gezocht", aldus communicatiemanager Ellen Bruens. Ze verzekert dat de gasten niets extra moeten betalen voor de verhuis. Iedereen die al een kamer geboekt had in het Sheraton Brussels hotel de volgende weken of maanden, zal ook een alternatief worden voorgesteld, zonder meerkost.

In september vroeg de eigenaar van het Sheraton Hotel, een Zweedse zakenman, al gerechtelijke bescherming aan bij de rechtbank van koophandel tegen zijn schuldeisers. Volgens een woordvoerster van de Starwood Hotels & Resorts, de groep achter het Sheraton, ligt de oorzaak van het faillissement bij de exploitant van het hotel, SBH bvba. Ze benadrukken dat het faillissement niets te maken heeft met het merk Sheraton.

Sheraton zegt de impact van het faillissement van SBH bvba op de 200 werknemers te begrijpen. "Ondanks dat de werknemers niet onder contract staan bij Sheraton of andere betrokken bedrijven, waardeert Sheraton al het werk dat zij gedaan hebben om het hotel tot een succes te maken."

"Hotel ontsnapt aan schuldeisers"

Vakbondsman Xavier Muls van de liberale vakbond ACLVB erkent dat er sinds de aanslagen minder klanten zijn, maar volgens hem rechtvaardigt die dip het faillissement niet. Muls spreekt over wanbeheer. "De eigenaar heeft niet geïnvesteerd, vooral niet in de renovatie van het gebouw en Starwood heeft geen lange termijn-politiek toegepast." Het faillissement is volgens Muls een manier om te ontsnappen aan de schuldeisers. Hij spreekt over een "georganiseerd faillissement".

Het Sheraton Brussels Hotel is al open sinds 1973. Het heeft 511 kamers en suites over 30 verdiepingen. Wat het faillissement betekent voor de toekomst van het hotel, daar spreekt de Starwood-groep zich nog niet over uit. "Alle beslissingen over de toekomst van het hotel worden nu gemaakt door de curator."