Finland test basisinkomen: 560 euro voor 2.000 werkloze Finnen

Het Finse parlement heeft zijn goedkeuring gegeven om het principe van het basisinkomen te testen. 2.000 werkloze Finnen zouden elke maand 560 euro ontvangen. Slaagt het experiment, dan zou Finland het eerste Europese land met een basisinkomen kunnen worden.

De plannen maken deel uit van de verkiezingsbelofte van premier Juha Sipilä van de Centrumpartij. Met het basisinkomen wil hij de werkgelegenheid stimuleren en het systeem van sociale uitkeringen vereenvoudigen.

Het Finse ministerie van Sociale Zaken zal instaan voor de test. 2.000 willekeurig gekozen Finnen met een werkloosheidsuitkering zullen over een periode van twee jaar -in 2017 en 2018- 560 euro belastingvrij basisinkomen uitgekeerd krijgen. De testgroep zal worden vergeleken met een controlegroep.

Het principe van een basisinkomen heeft zowel voorstanders bij links als bij liberalen. De eersten zien het als een garantie op een menswaardig inkomen voor iedereen, de laatsten als een aanmoediging om werk te zoeken door komaf te maken met een sociale zekerheid die sommigen ontmoedigt om de arbeidsmarkt op te gaan.

Slaagt het experiment, dan zou Finland het eerste Europese land met een basisinkomen kunnen worden. In juni stemden de Zwitsers in een referendum een basisinkomen nog weg. Het was vastgelegd op 2.500 Zwitserse frank (zowat 2.300 euro).